FEMINISME I LGTBI
TEMES CLAU
-
Als quatre consells sectorials que ja existeixen (l’escolar municipal, el d’infants, el d’esports i el de cooperació al desenvolupament i la solidaritat) cal afegir-n’hi sis, que crearem (el d’educació, el de cultura, el feminista, el de dret socials, el d’habitatge i el laboral), i englobar-los al Consell de Poble.
-
Introduirem la perspectiva de gènere en l’elaboració dels pressupostos municipals.
-
Vetllarem per l’actualització i la implementació del Pla Intern d’Igualtat Dona-Home a fi de corregir les situacions de discriminació entre les treballadores.
-
Especificarem, en una guia, els criteris que caldria incorporar en els plecs de contractació de l’Ajuntament per tal de promocionar, en les licitacions públiques, les empreses que més vetllin per la igualtat i l’ecologisme.
-
En cas de necessitat d’externalització de serveis, prioritzarem cooperatives o empreses del municipi basades en criteris socials, de gènere i mediambientals.
-
Per rebre acords, subvencions o premis, les entitats hauran de ser paritàries, amb plans d’igualtat actualitzats, amb perspectiva de gènere i de diversitat sexual.
-
Crearem un Observatori de la Situació Social i Econòmica de la Garriga que treballi amb dades segregades per sexe, edat i origen, a fi de tenir una diagnosi permanent del municipi.
-
Treballarem perquè a la Garriga hi hagi una bona atenció a la salut sexual i reproductiva que tingui en compte tot el cicle d’edat i amb perspectiva de gènere.
-
Potenciarem els programes de formació sanitària per part del CAP als centres educatius, fent especial èmfasi a l'educació sexual i a les drogodependències, i incorporant-hi la perspectiva de gènere.
-
Garantirem que l’encarregada de les polítiques feministes de l’ajuntament tingui dedicació exclusiva en assumptes d’igualtat i de diversitat sexual i de gènere.
-
Impulsarem un Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI) per oferir de forma especialitzada orientació i acompanyament personal, familiar i professional per al col·lectiu LGTBI.
-
Millorarem el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) incorporant un servei d’atenció psicopedagògica a les filles de les dones que pateixen violència masclista.
-
Crearem un Centre d’Informació i Recursos Feministes a la Garriga on s’hi ubiqui el personal tècnic, el personal del SIAD i el SAI i un espai documental amb recursos en la matèria.
-
Elaborarem un programa d’activitats mensual per sensibilitzar tots els públics sobre feminisme.
-
Crearem una taula de treball feminista en el si de l’ajuntament, configurada per personal tècnic i administratiu, per tal d’avançar envers la transversalitat de gènere en totes les àrees de l’Ajuntament.
-
Crearem els instruments necessaris perquè tots els espais i establiments del poble siguin lliures de sexisme, lgtbifòbia, racisme, classisme i d’altres formes de discriminació social.
-
Dotarem el municipi d’un Pla d’Igualtat ambiciós i realista i de les estructures necessàries per implantar-lo, seguir-lo i avaluar-lo. Garantirem que tingui perspectiva LGTBI.
-
Crearem una comissió que segueixi i avaluï el Protocol d’Abordatge de les Violències Masclistes de la Garriga, que revisi cada cas per actualitzar el protocol sempre que calgui.
-
Crearem un Protocol de Prevenció d’Agressions Masclistes, Lgtbifòbiques i Racistes per als espais d’oci públics i privats (festes majors, festes populars, festes de barri, sales de festes, bars, etc.) elaborat entre l’ajuntament i la ciutadania.
-
Realitzarem campanyes de sensibilització enfront de les violències masclistes i lgtbifòbiques que arribin a tots els barris de la Garriga.
-
Oferirem un catàleg de formacions, activitats i tallers, dirigits a l’alumnat i el professorat dels centres educatius per tal que puguin programar-ho als seus currículums educatius. Aquest catàleg tractarà el feminisme, les diversitats sexuals i de gènere, les drogodependències, la diversitat i la interculturalitat, l’educació sexual, el medi ambient i la diversitat funcional, entre d’altres.
-
Fomentarem, als diversos centres escolars, projectes coeducatius que promoguin una educació lliure de sexisme, racisme i lgtbifòbia.
-
Oferirem assessorament als centres educatius per treballar la diversitat sexual i de gènere garantint els drets del col·lectiu LGTBI als centres educatius.
-
Farem una distribució equitativa i no discriminatòria per raó de gènere de les instal·lacions esportives.
-
Vetllarem per la coeducació en totes les activitats organitzades en espais municipals.
-
Fomentarem activitats esportives des d’una perspectiva feminista: impulsarem els esports d’equip mixtes i d’altres pràctiques basades en la cooperació.
-
Promocionarem, amb subvencions, les entitats esportives implicades en l’àmbit de la coeducació, l’antiracisme i la integració social.
-
Elaborarem, amb la col·laboració de lingüistes, un Protocol d’imatge, llenguatge i comunicació no sexista i inclusiva per a la documentació, esdeveniments i polítiques públiques.
-
Revisarem tota la oferta cultural que oferim des de l’Ajuntament des d’una perspectiva de gènere per garantir una presència equilibrada de dones i homes i per garantir la programació de continguts feministes i amb perspectiva LGTBI+.
-
Vetllarem perquè tots la programació cultural que gestionem a la Garriga, apliqui el protocol d’abordatge d’agressions masclistes, lgtbifòbiques i racistes.
-
Revisarem els continguts dels contes, pel que fa al sexisme i al racisme, per tal d’eliminar aquells continguts perjudicials per a l’educació en valors. Per als contes tradicionals, elaborarem guies per explicar-los de forma crítica.
-
Vetllarem per al reconeixement i la divulgació de la història de les classes populars i de la immigració, des d’una perspectiva feminista, promocionant el patrimoni lligat a aquests col·lectius, amb especial èmfasi a l’industrial en el cas de la classe obrera, per tal d’explicar el seu paper, les seves lluites i les seves condicions de vida històriques.
-
Potenciarem els noms de dona al nomenclàtor de la Garriga.
-
Lluitarem contra les actituds discriminatòries en les activitats de lleure. Treballarem per impedir la reproducció de continguts sexistes, lgtbifòbics, racistes o de qualsevol altra tendència discriminatòria en l’oci garriguenc.
-
Farem un informe d’impacte de gènere sobre les ordenances fiscals i els preus públics, a fi d’incorporar-hi criteris de gènere a posteriori.
-
Proposarem formació específica en desigualtats de gènere i drets del col·lectiu LGTBI+, des d'una perspectiva feminista, al personal del Servei Local d'Ocupació.
-
Oferirem assessorament, en matèria d'igualtat, al teixit empresarial: elaboració de Plans Interns d'Igualtat, mesures per eliminar la bretxa salarial de gènere, mesures de conciliació i corresponsabilitat de la vida laboral i personal, etc.
-
Impulsarem la creació de protocols de prevenció de l'assetjament sexual per tal de lluitar per a l'eliminació de violències masclistes i lgtbifòbies en el si del teixit empresarial.
-
Treballarem per contribuir a la visibilització i no precarització dels treballs domèstics i de cura: elaborarem un estudi d’aquesta tipologia de treballs a la Garriga i organitzarem jornades d’assessorament a persones que es dediquen a treballs domèstics i de cura, a fi de contribuir a la millora la situació legal i social del sector.
-
Participarem activament de la redacció del nou POUM per garantir un creixement compacte del municipi que protegeixi els espais naturals, que prioritzi les accions de construcció dins el nucli urbà consolidat, que incorpori la perspectiva de gènere i que millori les condicions de mobilitat i accessibilitat amb noves propostes.
-
Crearem espais específics de participació ciutadana, per repensar la Garriga des d’una perspectiva feminista, incorporant les propostes que se’n derivin, a la redacció del nou Pla Urbanístic Municipal.
-
Vetllarem perquè la difusió d’aquest patrimoni inclogui la prespectiva de gènere i de classe, sovint oblidades.