7
HABITATGE DIGNE
PER FER FRONT A LA BOMBOLLA IMMOBILIÀRIA I A L’EMERGÈNCIA D’HABITATGE, DEFENSEM L’ACCÉS A UN HABITATGE DIGNE I CONSTRUÏM ALTERNATIVES AL MODEL DE TINENÇA TRADICIONAL
PROGRAMA POLÍTIC
Les estratègies d’especulació dels bancs i les constructores han fet servir el dret a l’habitatge per saquejar les arques públiques i les economies familiars. I, això, sense que els grans partits polítics hi intervinguessin per evitar els danys col·laterals que l’esclat de la bombolla immobiliària ha infligit a la població. La Garriga ha experimentat un gran augment dels preus de lloguer que, arribant a cotes impagables per les classes populars a causa de la pèrdua de poder adquisitiu, ens aboca a una crisi habitacional en constant creixement.
A això cal sumar-hi el fet que l’augment poblacional de la Garriga, arran de la seva situació privilegiada, està fent del poble un objectiu molt clar per a les constructores i els agents privats que volen convertir l’accés a l’habitatge en un negoci.
Aquesta lògica mercantilista que veiem en l’accés a l’habitatge és traslladable a tots els altres usos que ens dona el sòl. Les intervencions, planificacions i projeccions que es fan al nostre entorn responen sovint a la generació d’expectatives immobiliàries. Cal revertir la dinàmica actual perquè respon a una lògica capitalista que prioritza el benefici i arracona la dignitat humana. Lluitem per frenar la bombolla immobiliària i fer possible que l’habitatge sigui digne i accessible i que se’n pugui fer un ús social.
Ens oposarem al model basat en la mercantilització de l’habitatge, farem front a l’emergència del sector i tirarem endavant polítiques públiques que incideixin directament en els preus dels lloguer, anant més enllà de les polítiques subsidiàries d’ajudes. El poble no es pot permetre el luxe de tenir cases sense gent i gent sense casa: l’habitatge és un dret, no un privilegi.
ÀREA MUNICIPAL D’HABITATGE
Les polítiques d’habitatge seran prioritàries en la nostra línia d’acció política. Potenciarem i dotarem de més recursos l’àrea que treballarà amb conveni amb el Consell Comarcal. La potenciació de l’àrea d’habitatge ha de permetre impulsar les polítiques públiques de la regidoria mitjançant el Pla Local d’Habitatge (PLH), coordinar les accions de l’àrea en consonància amb l’elaboració del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), mobilitzar i dinamitzar habitatges de petits tenidors, centralitzar l’atenció i la intermediació amb el ciutadà i, finalment, fer front a l’emergència en habitatge, tot ampliant-ne el parc públic i impulsant mesures alternatives de tinença.
-
Potenciarem la borsa d'habitatge de mediació en lloguer.
-
Impulsarem programes de rehabilitació d'habitatges degradats per impedir la degradació urbanística i la pèrdua de patrimoni arquitectònic, prioritzant les necessitats socials.
-
Establirem convenis entre Ajuntament i propietaris privats pel cofinançament de les reformes d'immobles degradats, a canvi de la seva cessió (temporal) per a lloguer social.
-
Donarem continuïtat al programa d'arranjaments d'habitatges per a les persones grans, per tal de contribuir a millorar la seva autonomia i qualitat de vida.
-
Consolidarem un servei centralitzat en temes d’habitatge per tal d'oferir l’atenció, l’assessorament i la intermediació amb la ciutadania.
PLA LOCAL D’HABITATGE
Elaborarem un Pla Local d’Habitatge (PLH) que permeti tenir coneixement acurat de l’estat del parc d’habitatges i de les necessitats que té el municipi en aquest sentit. Serà una peça clau per impulsar una oferta adequada d’habitatges socials assequibles, en garantirà l’ús social i sancionarà els que són buits de manera injustificada.
Cal, doncs, crear un cens municipal d’habitatges buits i elaborar un reglament que desenvolupi el procediment de detecció, actuació, incentivació i, si cal, penalització, a aquelles persones o entitats que siguin propietàries d’immobles buits.
L’Àrea d’Habitatge i els serveis jurídics de l’ajuntament treballaran per aprofitar les lleis ja existents en aquest àmbit, en concret totes les que fan referència a l’ús social de l’habitatge (mobilització del parc buits, incentivar i sancionar...).
-
Elaborarem programes d'inspecció per registrar els immobles que es troben en situació permanent de desocupació, començant pels que són propietat d'entitats financeres i grans empreses, prestant especial atenció als provinents d'execucions hipotecàries.
-
Instruirem procediments administratius per acreditar la desocupació permanent.
-
Imposarem multes si, transcorregut el termini fixat, no s'ha produït l'ocupació de l'immoble.
-
Iniciarem un procediment sancionador per infracció greu en cas de que es mantingui la desocupació.
-
Establirem càrregues impositives als habitatges buits mitjançant l’actualització de l’impost de béns immobles (IBI) i penalitzacions als habitatges buits de més de dos anys.
-
Implicarem el consell sectorial d’habitatge en el seguiment dels objectius i accions definides en el PLH.
PARC PÚBLIC D’HABITATGE
Crearem un parc públic d’habitatge social. Aquests habitatges no estaran sotmesos a la Llei d’Arrendament Urbà (LAU) i s’establirà un règim de tinença estable i de llarga durada basat en la cessió d’ús o del dret a la superfície.
-
Adoptarem mesures per crear una reserva de sòl públic en la redacció del nou POUM, sempre acatant un creixement respectuós amb el territori.
-
Ens oposarem a la venda de sòl públic.
-
Estudiarem la possibilitat de crear zones de tanteig i retracte perquè l’Ajuntament pugui comprar habitatges o solars en espais on no hi hagi hagut execució immobiliària durant el procés de redacció del nou POUM.
-
Tendirem a adquirir i a rehabilitar habitatge privat per ampliar el parc públic. Exercirem el dret a tanteig i retracte en habitatges d’entitats fincanceres.
-
Tendirem a la construcció d'habitatge públic en els espais definits per a aquest ús en el nou POUM. L'activitat promotora d'habitatge s'ha d'adreçar al lloguer assequible per a llars en una franja d’ingressos baixos i mitjos.
-
Canviarem la normativa municipal per obligar els promotors privats a destinar el 30% de cada promoció a habitatges amb preus assequibles.
-
Tindrem en compte la perspectiva comunitària en les noves promocions i adquisicions d'habitatge, tot introduint la construcció o adequació d'espais compartits o d'ús col·lectiu.
-
Aplicarem paràmetres d’accessibilitat universal (o disseny per a tothom) en l’habitatge públic.
MODELS DE TINENÇA ALTERNATIUS: COOPERATIVES D’HABITATGE
Promourem els models de tinença alternatius al lloguer i a la propietat particular com ara el dret a la superfície, les cooperatives d'habitatge en règim de cessió d'ús, l’okupació, la masoveria urbana i la gestió comunitària.
-
Promourem les cooperatives d'habitatge en cessió d'ús com a alternativa d'habitatge estable.
-
Facilitarem informació i assessorament a la població interessada en aquest model de tinença, elaborarem campanyes que difonguin el coneixement d'aquestes opcions i les desplegarem amb altres agents (comunitat educativa, serveis socials, etc.).
-
Potenciarem contractes de masoveria urbana per a aquells habitatges en mal estat de conservació o que no compleixen les condicions mínimes d'habitabilitat.
-
Cercarem models constructius més actuals que responguin a criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.
L’EMERGÈNCIA EN HABITATGE I ELS DESNONAMENTS
Cal que des de l’Ajuntament i l’àrea d’habitatge fem front a la problemàtica immediata de l’habitatge. Hem de ser actor clau en l’abordatge dels desnonaments i les emergències habitacionals, cada vegada més presents al nostre municipi.
-
Aplicarem la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i de la pobresa energètica, on s’estableix l’obligatorietat, per part de les entitats financeres, d’oferir lloguers socials en cas de desnonament i la cessió a l’administració d’una part del seu habitatge buit.
-
Com a mesura d’urgència, establirem col·laboracions amb els privats per tal de buscar fórmules imaginatives que ajudin a resoldre els problemes d’emergència en habitatge.
-
Crearem un fons municipal d'emergència per gestionar i assessorar els casos de pèrdua de l'habitatge i el seu procés de recuperació, així com el servei d'atenció al risc de pèrdua de l'habitatge a través de l'Oficina Local d'Habitatge.
-
Impulsarem una moció per intentar evitar els desnonaments per motius econòmics. No executarem desnonaments als usuaris d'habitatge públic amb dificultats econòmiques. No donarem suport als procediments de desnonament i defensarem les treballadores que es neguin a participar-hi.
-
Ampliarem la partida de pressupostos i els mitjans destinats a ajudes d'urgència relacionades amb l'habitatge.
-
Suspendrem o aplaçarem el cobrament d'impostos municipals a les persones afectades per un procés d'execució hipotecària, i el reclamarem posteriorment al banc o a la futura propietària de l'immoble.
-
Des del ple municipal, remetrem a totes les entitats financeres amb sucursal al municipi la demanda de la suspensió immediata de qualsevol procés de desnonament.