top of page

5

EDUCACIÓ I ESPORTS

PER UN MODEL EDUCATIU I ESPORTIU INTEGRAL, BASAT EN LA IGUALTAT, LA

INCLUSIÓ I LA COHESIÓ SOCIAL

PROGRAMA POLÍTIC

La CUP creu en un projecte educatiu integral. La Garriga n’ha de tenir un que prioritzi els criteris d’inclusivitat. Cal articular la realitat del municipi amb l’educació, pensant més enllà dels centres educatius: incloent-hi tots els agents que eduquen i han d’esdevenir educadors.


L’educació és un dels factors fonamentals per aconseguir la cohesió del poble. Creiem fermament que des del municipalisme es pot fer molt per millorar el sistema educatiu dels Països Catalans amb l’objectiu final de reduir al màxim la desigualtat social.

Les activitat extraescolars i el menjador escolar, així com d’altres serveis i espais educatius en el temps de lleure, són una part fonamental de la vida educativa i cal assegurar que estiguin ben coordinades per proporcionar una formació adequada i amb igualtat d’oportunitats per a tothom.


El nostre model educatiu es basa en sis pilars: públic, català, laic, de qualitat, popular i feminista. Defensem un model que permeti avançar cap a una xarxa educativa única i pública des de l’escola bressol fins a la universitat, i el defensarem en tots i cadascun dels centres educatius del municipi.

EN DEFENSA D’UN MODEL D’EDUCACIÓ PÚBLICA I UNA BONA COORDINACIÓ EDUCATIVA

Desplegarem una estratègia coordinada en les institucions supramunicipals per dotar els ajuntaments de més competències en matèria educativa. L’Ajuntament ha de gestionar tota l’oferta educativa de la ciutat: escoles d’art, escoles de música, escoles d’adults, escoles taller, escoles de teatre, escoles d’idiomes, programes de qualitat professional inicial (PQPI), aules d’autoaprenentatge, normalització lingüística...

  • Mantindrem el Consell Municipal d’Educació per garantir la coordinació de la tasca educativa de manera integral amb entitats, famílies, centres educatius i organismes escolars, tant de l’educació formal com de la no formal.

  • Treballarem per l’elaboració d’un Pla Educatiu d’Entorn, per tal de donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives, tot coordinant i dinamitzant l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida d’infants i joves.

  • Oferirem un catàleg de formacions, activitats i tallers, dirigits a l’alumnat i el professorat dels centres educatius per tal que puguin programar-ho als seus currículums educatius. Aquest catàleg tractarà el feminisme, les diversitats sexuals i de gènere, les drogodependències, la diversitat i la interculturalitat, l’educació sexual, el medi ambient i la diversitat funcional, entre d’altres.

  • Vetllarem per la millora constant dels equipaments escolars fent un seguiment acurat del seu estat de conservació i seguretat. Garantirem que les escoles i instituts públics disposin dels elements adequats per garantir el confort tèrmic en situacions de calor o de fred.

  • Treballarem perquè la construcció i el desenvolupament de nous centres i equipaments educatius estiguin adequadament integrats a l’entorn, tant des d’un punt de vista urbanístic i arquitectònic com social i territorial.

  • Estudiarem l’obertura d’un servei municipal de bus escolar que possibiliti i millori l’accés de l’alumnat a les escoles del poble.

  • Subvencionarem les joves universitàries del municipi amb ajudes per al transport públic.

POLÍTIQUES ACTIVES DE LLUITA CONTRA L’EXCLUSIÓ SOCIAL I EL FRACÀS ESCOLAR

  • Potenciarem la figura de la vetlladora en els centres educatius per tal de garantir, d’una banda, una atenció especialitzada per a les alumnes que ho necessitin i, de l’altra, unes pràctiques adequades i inclusives. Crearem, amb la comunitat educativa, un protocol que ho estableixi.

  • Promourem el Pla de Socialització de Llibres per tal que el nivell socioeconòmic de les famílies no sigui una dificultat en l’educació.

EN DEFENSA D’UN MODEL D’EDUCACIÓ ECOLOGISTA I COEDUCATIU

  • Assessorarem i donarem suport a les escoles per tal que esdevinguin escoles verdes que eduquin en el respecte al medi ambient, la gestió dels residus i l’estalvi.

  • Fomentarem, als diversos centres escolars, projectes coeducatius  que promoguin una educació lliure de sexisme, racisme i lgtbifòbia.

  • Oferirem assessorament als centres educatius per treballar la diversitat sexual i de gènere garantint els drets del col·lectiu LGTBI als centres educatius.

ARTICULACIÓ DEL TEIXIT ASSOCIATIU DE LES AFAS (ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES D’ALUMNES) I AMPAS (ASSOCIACIÓ DE MARES I PARES D’ALUMNES)

  • Reforçarem el paper de les AFA i AMPAs augmentant-ne els recursos.

  • Conjuntament amb les AFA i AMPAs, aturarem i revertirem les externalitzacions de serveis complementaris en l’àmbit educatiu (menjadors, neteja, manteniment dels equipaments...).

EDUCACIÓ EN EL LLEURE

  • Procurarem arribar a convenis amb la Generalitat per a la cessió d’espais i, si cal, per a la provisió de recursos personals, a fi d’augmentar les places i la quantitat de cursos de formació d'adults.

  • Donarem suport al teixit i a les entitats d‘educació en el lleure com a espais de formació de persones amb valors, socialment actives i crítiques amb l’entorn.

  • Garantirem una educació en el lleure pública, amb tarifació progressiva i de qualitat, treballant conjuntament amb les AFAs, les AMPAs i les escoles en el temps de menjadors i extraescolars.

  • Facilitarem que les entitats de lleure que treballen els caps de setmana puguin fer la seva tasca, tot proporcionant-los locals de l'Ajuntament, bé aprofitant els espais municipals (poliesportius, centres cívics...) o bé arribant a acords amb les direccions dels centres educatius perquè es puguin fer servir els seus espais fora de l'horari lectiu.

  • Treballarem per garantir que els casals de Nadal i d’estiu siguin assequibles per a tothom i que no impliquin l’explotació de les treballadores.

  • Farem que les activitats educatives organitzades des de l’Ajuntament siguin realment inclusives i que es vetlli especialment per les alumnes amb necessitats educatives especials.

  • Promourem l’ús social dels centres públics a través de la seva obertura en horari extraescolar, especialment en les zones d’esbarjo i esportives.

ESCOLA MUNICIPAL D’EDUCACIÓ (EME), ESCOLA MUNICIPAL D’ART I DISSENY (EMAD) I ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA (EMM)

  • Preservarem i, si s’escau, ampliarem, l’activitat educativa de l’EMAD, EME i l’EMM, de manera que es garanteixi un servei veritablement públic.

  • Crearem una borsa d’empreses vinculades a l’EMAD i l’EMM en què les estudiants puguin fer pràctiques per millorar la seva experiència.

  • Dotarem els centres educatius de l’EMAD i l’EMM de la tecnologia necessària per preparar les estudiants per accedir al món laboral dominant les eines de treball actuals.

  • Analitzarem les possibilitats de diversificació de l'oferta educativa de l'EMM per seguir desenvolupant el projecte al poble.

  • Promourem la vinculació de l’EMM amb l’entorn social i cultural per esdevenir un agent dinamitzador de la cultura i de l’educació musical a la Garriga.

  • Enfortirem la col·laboració entre els centres d’educació primària i de secundària amb l’EMM per tal de crear sinergies, fomentant, des de la infància, l’interès per la música i atenent la demanda social de cultura artística. L’objectiu és permetre l’accés universal a la música i fomentar-la com un element cohesionador per al poble.

POLÍTICA ESPORTIVA

L’esport és una de les eines més potents i útils per afavorir la integració, l’educació en valors, la lluita contra la segregació i la salut. Amb una bona gestió municipal de l’esport, creiem que aquests objectius són assolibles si en l’edat escolar, quan l’esport es converteix en una eina fonamental per al desenvolupament tant físic com humà, l’enfoquem des d’una visió formativa i saludable.

Com a eina integradora i de realització personal, l’esport ha de ser accessible a tots els sectors de la societat. Dedicarem una atenció especial a les desigualats de gènere, per tal que les dones gaudeixin de les mateixes condicions que els homes en l’esport, i la dedicarem, també, a totes les persones amb discapacitat física o psíquica, perquè puguin accedir a la pràctica esportiva.

Apostem, per tant, perquè l’esport sigui un element clau del desenvolupament social i humà, tot potenciant la seva dimensió socialitzadora, favorable a la cohesió social, promotora de la salut i de l’educació en valors, la seva virtut d’eina de coeducació, d’integració i de lluita contra la segregació.

5.png

INSTAL·LACIONS ESPORTIVES

  • Fomentarem la participació de les entitats esportives en la distribució dels usos dels equipaments esportius.

  • Estudiarem la viabilitat de construcció d'una nova piscina descoberta i, a fi de facilitar l'accés a l'activitat esportiva a tots els segments de la població, estudiarem també l'ampliació de les instal·lacions esportives actuals.

  • Farem una distribució equitativa i no discriminatòria per raó de gènere de les instal·lacions esportives.

  • Garantirem uns equipaments esportius inclusius, que hi permetin l’accés i l’ús per part de persones amb diversitat funcional.

  • Farem un manteniment acurat de totes les instal·lacions esportives.

ARTICULACIÓ DEL TEIXIT ASSOCIATIU ESPORTIU

  • Activarem el Consell Municipal d’Esports per tal de garantir que la política esportiva del municipi sigui inclusiva, igualitària i basada en la cohesió social.

  • Garantirem que les entitats esportives que utilitzin equipaments municipals o rebin subvencions públiques ofereixin places becades i compensin positivament la pràctica esportiva inclusiva.

  • Promocionarem, amb subvencions, les entitats esportives implicades en l’àmbit de la coeducació, l’antiracisme i la integració social.

MODEL ESPORTIU INTEGRAL

  • Incrementarem, si s’escau, l’oferta d’activitats esportives en períodes de vacances (estiu i Nadal).

  • Vetllarem per la coeducació en totes les activitats organitzades en espais municipals.

  • Fomentarem activitats esportives des d’una perspectiva feminista: impulsarem els esports d’equip mixtes i d’altres pràctiques basades en la cooperació.

  • Potenciarem una tasca coordinada entre l’àrea d’esports, la de salut i els centres d'atenció primària per promoure l’activitat esportiva.

  • Farem màxima difusió dels esports que estan reconeguts com a federacions internacionals representant Catalunya en competicions també internacionals.

  • Integrarem alguns dels esports reconeguts internacionalment a la pràctica esportiva dels Jocs Escolars Municipals.

  • Donarem continuïtat a la pràctica esportiva cooperativa i no competitiva, mesurant d’altres paràmetres que no siguin únicament els esportius.

bottom of page