6
CULTURA I LLENGUA
IMPULSEM UNA CULTURA EMANCIPADORA I COHESIVA DES DE LA MEMÒRIA I LA CONSCIÈNCIA SOCIAL
PROGRAMA POLÍTIC
La cultura és un dels elements principals a l’hora de bastir un model de societat integradora, solidària i dinàmica. La cultura ha de ser per a la ciutadania un mitjà de relació social, de participació, de diàleg i d’expressió de la diferència: una eina d’aprofundiment democràtic i de vertebració social. Les usuàries dels equipaments municipals són qui millor coneix les seves mancances i potencialitats. És per això que cal la seva participació i implicació en la presa de decisions que n’afecten l’ús. Cal una responsabilització compartida entre l’Ajuntament i la ciutadania per fer efectiva la democratització de la vida cultural. L’aprofitament dels equipaments per part de les entitats és, a més, la millor forma d’acollir i fer funcionar de forma òptima les propostes artístiques i culturals del municipi.
La transformació cultural en un municipi com la Garriga pot dur-se a terme, sobretot, a través de cinc branques que sovint es barregen entre elles. Són la llengua, la gestió cultural, la memòria històrica, el patrimoni cultural i l’oci i el lleure. Cal esprémer les possibilitats de cadascuna perquè el canvi sigui global i efectiu.
Els Països Catalans, el nostre marc de referència cultural i projecte polític nacional, pateixen una fragmentació territorial que exposa les cultures i llengües que li són pròpies a una situació d’extrema vulnerabilitat. El fet de tenir en contra estats amb llengües nacionals molt potents i polítiques assimilacionistes més o menys explícites, fan que el català s’hagi d’encarar a futurs més de supervivència que de normalitat. Al mateix temps, cal valorar la diversitat lingüística i cultural que forma part del nostre entorn per tal de gestionar-la com una riquesa. Apostem per polítiques lingüístiques d’àmbit municipal que tinguin com a objectius prioritaris tant la normalització del català com la seva consolidació com a llengua de cohesió social als Països Catalans.
La memòria històrica és una eina essencial per a la comprensió crítica del passat. Conèixer el passat del nostre municipi ens permet entendre el present i encarar el futur de forma coŀlectiva amb tota la ciutadania garriguenca, amb independència del seu origen. Conèixer el camí de la prefiguració de la nostra identitat coŀlectiva ens permet afrontar molt millor els reptes a què ens enfrontem, ara i demà. Per això cal promoure i socialitzar al màxim la difusió de la història local i del patrimoni (material o no) de la Garriga.
La gestió del patrimoni cultural de la Garriga ha de ser una eina per potenciar la cohesió social i el reforç d’una identitat locals inclusiva i compartida, i per això cal garantir-ne la protecció i la preservació. I, finalment, per un oci desmercantilitzat, participatiu i obert a tothom. Cal que l’oferta municipal sigui inclusiva, sostenible i que garanteixi l’accés i el respecte de totes les veïnes de la Garriga.
LLENGUA I PAÏSOS CATALANS
-
Fomentarem l’ús de la llengua catalana. Promourem i prioritzarem l’ús social del català a l’administració local i en les activitats i serveis que l’administració coordini.
-
Treballarem per implantar el Reglament d’Ús de la Llengua Catalana a l’Ajuntament. Proposem incloure la demanda sobre l’ús preferent del català en tots els actes públics i en la comunicació amb la ciutadania.
-
Mantindrem, i si s’escau ampliarem, l’oferta de cursos de català per a adults i persones nouvingudes.
-
Impulsarem campanyes en favor de l’ús social de la llengua catalana, intensificant les relacions amb les entitats que hi treballen i coordinant-nos-hi per a l’elaboració de plans plurianuals de normalització lingüística municipal.
-
Afavorirem, en la contractació de serveis externs, aquelles empreses que utilitzin el català com a llengua vehicular, per tal de reconèixer el compromís amb la llengua pròpia i el seu camí cap a la normalitat.
-
Promourem el reconeixement i la vitalització, des d’una perspectiva intercultural, de la presència i la rellevància de les altres llengües que es parlen a la Garriga.
-
Activarem programes de sensibilització i formació sobre acollida lingüística en català, especialment adreçats als serveis d’atenció a la població nouvinguda i als serveis socials.
-
Impulsarem campanyes per sensibilitzar la ciutadania contra el fenomen discriminatori de no adreçar-se en català a les persones nouvingudes.
-
Fomentarem l’ús del català al comerç i a la publicitat, d’acord amb la Llei de política lingüística, el coneixement de la qual s’ha de garantir, així com el seu compliment i la seva posada en pràctica.
-
Vetllarem activament en favor del model d’escola en català, tant en llengua de relació com de continguts, denunciant les conseqüències nefastes que tindria segregar infants o joves en funció de la seva llengua materna.
-
Elaborarem, amb la col·laboració de lingüistes, un Protocol d’imatge, llenguatge i comunicació no sexista i inclusiva per a la documentació, esdeveniments i polítiques públiques.
-
Vetllarem per la preservació, recuperació i la difusió de la cultura popular. Potenciarem les entitats i grups locals que desenvolupen activitats a l’entorn de la cultura popular i tradicional en termes de difusió, acords amb l’Ajuntament i reconeixement públic.
GESTIÓ CULTURAL
-
Promourem les activitats culturals a la Garriga en els diversos equipaments municipals.
-
Millorarem l’oferta d’espectacles al teatre del Patronat i a l’Auditori.
-
Incrementarem els espectacles celebrats a l’aire lliure.
-
Promourem la producció cultural a la Garriga a través del suport a artistes i a persones creadores locals.
-
Prioritzarem la presència d’artistes de la Garriga en la creació de l’agenda cultural local.
-
Donarem suport a les artistes de la Garriga en termes de projecció pública i extramunicipal.
-
Consolidarem una agenda de tota l’oferta cultural de la Garriga que ha d’esdevenir un espai de referència per a la població a nivell de propostes culturals, així com una eina de promoció dels actes per a entitats i organitzacions.
-
Treballarem per consolidar l’activitat d’acció i difusió cultural d’aquelles entitats amb trajectòries reconegudes i contrastades en l’àmbit de la cultura.
-
Millorarem l’oferta d’espais i infraestructures destinades a la producció i al consum cultural.
-
Revisarem tota la oferta cultural que oferim des de l’Ajuntament des d’una perspectiva de gènere per garantir una presència equilibrada de dones i homes i per garantir la programació de continguts feministes i amb perspectiva LGTBI+.
-
Vetllarem perquè tots la programació cultural que gestionem a la Garriga, apliqui el protocol d’abordatge d’agressions masclistes, lgtbifòbiques i racistes.
-
Potenciarem l’ús dels equipaments municipals, de forma oberta i dinàmica, entre les entitats culturals i persones que en vulguin fer ús sense ànim de lucre.
-
Impulsarem Can Luna com un espai cívic i sociocultural de referència en el municipi
-
Consolidarem la Torre del Fanal com un espai autogestionat enfocat al desenvolupament comunitari.
-
Promourem activitats culturals desenvolupades per les entitats locals als instituts i a les escoles del municipi, per tal de vincular les primeres als centres educatius.
-
Potenciarem els mitjans de comunicació locals, tant escrits com audiovisuals, especialment els de caràcter públic.
-
Preservarem i millorarem el servei de la Biblioteca Núria Albó
-
Ampliarem els horaris de la biblioteca.
-
Crearem un servei de préstec a domicili per a les persones amb mobilitat reduïda.
-
Reformarem l’espai infantil de la biblioteca per tal que sigui més adaptat a la realitat de les famílies: fomentant l’espai de trobada i eliminant la imposició del silenci.
-
Revisarem els continguts dels contes, pel que fa al sexisme i al racisme, per tal d’eliminar aquells continguts perjudicials per a l’educació en valors. Per als contes tradicionals, elaborarem guies per explicar-los de forma crítica.
-
Promourem la celebració d’activitats culturals, en particular, pròpies de la cultura popular, en dates assenyalades per a la població.
-
Treballarem per museïtzar la casa del pintor Fornells-Pla i de la pintora Conxa Sisquella, seu de la seva fundació.
MEMÒRIA HISTÒRICA
-
Seguirem fomentant el coneixement i la difusió de la memòria històrica, implicant-hi tots els sectors de la població per apropar-los el llegat de la nostra història i treballarem, així, per enfortir el sentiment de pertinença col·lectiva i la cohesió de poble.
-
Vetllarem per al reconeixement i la divulgació de la història de les classes populars i de la immigració, des d’una perspectiva feminista, promocionant el patrimoni lligat a aquests col·lectius, amb especial èmfasi a l’industrial en el cas de la classe obrera, per tal d’explicar el seu paper, les seves lluites i les seves condicions de vida històriques.
-
Potenciarem els noms de dona al nomenclàtor de la Garriga.
-
Pensarem l’espai públic com un espai de commemoració on resseguir la història de les classes populars i del país amb itineraris temàtics, plafons, memorials, visites guiades o activitats didàctiques.
-
Dinamitzarem i promocionarem el Centre de Documentació Històrica (CDH) per posar en valor el contingut patrimonial i didàctic que conté.
-
Continuarem la digitalització dels fons documentals. L’accés transparent al coneixement i al patrimoni documental és una eina essencial per a tota societat que es reclami democràtica.
-
Millorarem la visibilitat dels diferents arxius locals. Cal difondre més el contingut dels arxius i el coneixement de la tasca que s’hi fa.
PATRIMONI CULTURAL
-
Revertirem la mercantilització de diversos elements i equipaments patrimonials (monuments, museus, etc.) per orientar-los prioritàriament cap a les necessitats i els interessos de les comunitats locals i els barris.
-
Redefinirem els criteris de promoció del patrimoni garriguenc, que sovint s’ha basat en els gustos de les classes benestants i, d’aquesta manera, ha arraconat el patrimoni popular, que cohesiona i unifica el paisatge urbà, com passa en el cas de l’arquitectura.
-
Promocionarem el patrimoni arquitectònic modernista garriguenc divulgant-ne no només les qualitats artístiques sinó les condicions en què es va construir: l’impacte que va tenir sobre l’arquitectura popular, les relacions entre estiuejants i gent del poble, les condicions del servei, etc.
-
Promourem la revitalització dels museus i els centres d’exposició d’art del poble.
-
Farem servir les figures jurídiques de protecció del patrimoni de competència municipal per garantir la protecció i preservació dels elements d’interès patrimonial de béns mobles i immobles públics i privats.
-
Vetllarem per apropar l’església de la Doma a les garriguenques, explorant la possibilitat d’augmentar-ne els horaris de visita i l’oferta cultural que se’n derivi.
LLEURE
-
Millorarem i facilitarem les condicions de participació de les entitats locals que gestionen d’esdeveniments de lleure per tal d’oferir un oci de qualitat.
-
Treballarem per millorar l’oferta d’oci per a la gent gran. Aconseguirem unes millors condicions de gestió i finançament per al casal de la gent gran l’Esplai de la Garriga.
-
Treballarem perquè el model de gestió de la Saligarda, obert, participatiu i descentralitzat, substitueixi el model opac i vertical amb què s’organitza actualment la Festa Major.
-
Garantirem la celebració anual de la Saligarda i de la festa major d’hivern, el Malhivern, mentre no es pugui canviar el model de la Festa Major oficial. Les promourem i hi col·laborarem per tal de fer-ne créixer el ventall d’activitats.
-
Descentralitzarem l’oferta d’oci promovent la realització d’activitats fora del centre del poble.
-
Lluitarem contra les actituds discriminatòries en les activitats de lleure. Treballarem per impedir la reproducció de continguts sexistes, lgtbifòbics, racistes o de qualsevol altra tendència discriminatòria en l’oci garriguenc.
-
Impulsarem la creació de projectes d’interès general per a la vida associativa de la Garriga, premiant els més enriquidors amb subvencions puntuals.
-
Promourem que les festes populars de se celebrin al poble, com ara el Carnestoltes, no fomentin la competitivitat, especialment de tipus econòmic.
-
Treballarem per a la recuperació de festes populars que han deixat de celebrar-se a la Garriga, com la Festa de l’Arbre, repensant-les i dinamitzant-les.