top of page

9

TREBALL, ACTIVITAT ECONÒMICA I TURISME

LLUITEM CONTRA LA PRECARIETAT LABORAL I REIVINDIQUEM ELS DRETS DE LA CLASSE TREBALLADORA

PROGRAMA POLÍTIC

Una de les més grans i urgents necessitats que percep la CUP és la lluita contra la precarietat laboral i l’atur. Les classes populars pateixen des de fa massa les retallades socials, les privatitzacions de béns col·lectius, l’atur, el deteriorament de les condicions laborals, etc. La precarització de les condicions de treball és un fenomen en augment que no ha frenat després del fals final de la crisi econòmica i financera del 2008 perquè, de fet, és una part estructural del nostre mercat laboral.

L’àmbit local i la proximitat són espais idonis per a la generació d’alternatives en aquest sentit, tant des del terreny social com institucional. Cal endegar un canvi de paradigma en el concepte del treball per incloure, visibilitzar i donar valor a totes aquelles tasques domèstiques i de cures que són indispensables per a la vida i el benestar de les persones.

Per tot això, la creació d’ocupació i la defensa d’unes relacions laborals justes serà una de les nostres grans prioritats.

CONSELL SECTORIAL MUNICIPAL DEL TREBALL

El Consell Sectorial Municipal del Treball ha de tenir com a finalitat ser un espai d’acció, coordinació i de traspàs d’informació entre l’Ajuntament i diferents organitzacions, entitats i representants de treballadores. Serà el consell sectorial dedicat a l’àmbit del treball i les relacions laborals depenent del Consell de Poble.

  • Implicarem els agents locals en l'elaboració d'un pla que en defineixi l’estratègia: això inclou associacions de comerç i de botigueres, associacions de veïnes, entitats socials i de col·lectius precaritzats, cooperatives, associacions autònomes, pagesia, sindicats, treballadores aturades i l’Ajuntament.

  • Farà una diagnosi compartida que detecti les necessitats de la Garriga, que calculi com s’hi adapten els recursos de què disposem i que especifiqui quins són aquests recursos.

  • Detectarà nous motors econòmics al municipi: energies renovables, manteniment d'edificis, reciclatge, agricultura ecològica, cultura, serveis, comerç de proximitat, indústria, etc.

  • Impulsarà l'assemblea de persones a l’atur, coordinada amb l'àrea de servei a les persones de l'Ajuntament. L'àrea ha de vetllar per l'assessorament, el suport i el seguiment d'aquesta.

SERVEI LOCAL D’OCUPACIÓ DE L’AJUNTAMENT

El Servei Local d’Ocupació vetllarà per informar de les possibilitats, els drets i les obligacions en l’àmbit laboral, i incorporarà la perspectiva de gènere en les polítiques públiques d’ocupació.

  • Aplicarem bonificacions i exempcions de taxes i impostos municipals a les persones desocupades que no cobrin prestació de desocupació.

  • Augmentarem l'oferta formativa per a les persones desocupades.

  • Farem polítiques actives d’ocupació i prioritzarem els recursos cap a l’orientació laboral i la recerca de llocs de treball, en empreses ordinàries, per a les persones amb diversitat funcional.

  • Contribuirem a crear sortides laborals per a persones amb diversitat funcional a través de polítiques de desenvolupament local: horts urbans, cooperatives...

PERSPECTIVA FEMINISTA A LES POLÍTIQUES D’ACTIVACIÓ ECONÒMICA

En el món laboral trobem múltiples situacions de discriminació vers les dones i el col·lectiu LGTBI+. Treballarem per incorporar una mirada feminista transversal i interseccional a les polítiques d’activació econòmica, amb l’objectiu d’eliminar les discriminacions de gènere existents.

  • Proposarem formació específica en desigualtats de gènere i drets del col·lectiu LGTBI+, des d'una perspectiva feminista, al personal del Servei Local d'Ocupació.

  • Oferirem assessorament, en matèria d'igualtat, al teixit empresarial: elaboració de Plans Interns d'Igualtat, mesures per eliminar la bretxa salarial de gènere, mesures de conciliació i corresponsabilitat de la vida laboral i personal, etc.

  • Impulsarem la creació de protocols de prevenció de l'assetjament sexual per tal de lluitar per a l'eliminació de violències masclistes i lgtbifòbies en el si del teixit empresarial.

  • Treballarem per contribuir a la visibilització i no precarització dels treballs domèstics i de cura: elaborarem un estudi d’aquesta tipologia de treballs a la Garriga i organitzarem jornades d’assessorament a persones que es dediquen a treballs domèstics i de cura, a fi de contribuir a la millora la situació legal i social del sector.

POLÍTIQUES ACTIVES D’OCUPACIÓ JUVENIL

El jovent de la Garriga és peça clau en el present i futur del poble, també en matèria laboral i econòmica. La precarietat laboral afecta més que directament al jovent i cal fer polítiques públiques d’ocupació per fer-hi front.

  • Crearem una borsa de treball juvenil que doni sortida laboral a través d'empreses privades i contractació pública.

  • Donarem suport i assessorament laboral a joves en situació de precarietat.

  • Dificultarem l’obertura d’empreses de treball temporal (ETT’s) al poble.

  • Promourem formació específica en els centres educatius sobre drets laborals.

  • Donarem veu i suport a aquells col·lectius de joves que treballin per la reivindicació dels drets laborals del jovent.

ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA I COOPERATIVISME

L’economia social i solidària (ESS) és el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques que tenen com a objectiu resoldre necessitats de qui les impulsen per sobre de l’ànim de lucre, es gestionen de forma democràtica, actuen seguint valors com la igualtat, la sostenibilitat i la solidaritat i pretenen contribuir al canvi social.
Per tot això donarem suport a les iniciatives sorgides de l’ESS per tal de dinamitzar el teixit econòmic del poble i permetre alternatives al model neoliberal imperant en l’àmbit del treball i l’activació econòmica:

  • Elaborarem una oferta formativa tant en aquest àmbit com en el cooperativisme.

  • Proporcionarem accés i assessorament fiscal gratuït i promourem cooperatives d'autònomes.

  • Aplicarem el programa municipal cooperatiu de la Federació de Cooperatives de Treball i la Xarxa d'Economia Social i Solidària de Catalunya (XES).

ALTAVEU DE LA DEFENSA DELS DRETS LABORALS

La lluita pels drets laborals és una resposta a les necessitats materials de la població. Considerem fonamental la classe treballadora com a motor de transformació social. Cal, per tant, promoure i ser altaveu de les principals lluites en matèria laboral de la classe treballadora.

  • Oferirem assessorament jurídic i legal gratuït per facilitar la defensa dels drets de les treballadores i fer ressò de les seves reivindicacions.

  • Donarem suport i participarem en totes les mobilitzacions assembleàries i transformadores endegades per les treballadores del municipi.

  • Facilitarem que les treballadores prenguin el control de les empreses que facin fallida, assegurant que s'apliqui un model d'autogestió que inclogui la participació de tots els agents afectats.

COMERÇ I INDÚSTRIA

Fomentarem polítiques econòmiques i comercials a favor del comerç petit i de proximitat, impulsant l’especialització i de l’economia social social, cooperativa i ecològica.

  • Fomentarem el comerç de proximitat i les botigues de poble, potenciant el consum social i responsable.

  • Farem un seguiment exhaustiu de la regulació de l’ús de terrasses en l’espai públic i privat que garanteixi la preservació de les condicions d’accessibilitat i mobilitat, el bon ús de l’espai públic i l’equilibri de les activitats que s’hi celebrin.

  • Apostarem pel sector públic i l’economia social i cooperativa, posant el territori i la comunitat en primer pla.

  • Impulsarem clàusules socials i ecològiques per a la contractació pública.

  • Donarem ajudes al lloguer de locals buits per a aquests sectors econòmics.

  • Farem polítiques comercials que beneficiïn el petit comerç de proximitat integrant-lo dins la trama urbana i evitant la instal·lació de mitjanes i grans superfícies comercials.

  • Farem una política de fiscalitat que gravi molt més les mitjanes i grans superfícies comercials. Introduirem l’IBI diferenciat en indústries i comerços amb major valor cadastral i l’apujarem al màxim possible per millorar-ne la progressivitat.

  • Dinamitzarem el comerç local mitjançant cooperatives de serveis que l’agrupin.

  • Fomentarem el mercat municipal en detriment dels centres comercials i supermercats.

  • Fomentarem l’ocupació de locals comercials buits amb estratègies de reactivació com ara afavorir la cessió temporal a artistes i entitats o organitzar-hi activitats artístiques o culturals.

  • Promourem alternatives de reducció de residus, fomentant la venda a granel, la reutilització d’ampolles i l’ús de carmanyoles i del carro de la compra per estalviar els bosses de plàstic.

TURISME

Plantejarem les polítiques de dinamització turística des d’una lògica de desenvolupament local i com un sector més dins d’una economia local i territorial diversificada. El turisme ha de ser entès no com el motor del desenvolupament, sinó com el seu resultat. No posarem el poble al servei del turisme: l’arribada del turisme ha de ser el resultat de la satisfacció de les necessitats de la Garriga.
Totes les polítiques de dinamització turística seran desplegades d’acord amb tots els agents socials que hi estiguin implicats (patrimoni, medi ambient i territori, comerç local i activació econòmica, entitats, etc).

  • Potenciarem el Centre de Visitants de la Garriga.

  • Potenciarem el valor social, cultural i històric de la Garriga com a reclam turístic.

  • Diversificarem el reclam turístic de la Garriga per tal d’afegir al modernisme d’altres àmbits i expressions d’interès turístic.

  • Crearem itineraris a l’interior i als voltants del poble potenciant les rutes històriques culturals i esportives, i millorant les ja existents.

  • Procurarem frenar la nova construcció d’allotjament turístic.

9.png
bottom of page