top of page

10

MODEL URBANÍSTIC I TERRITORIAL

PER UN DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE AL SERVEI DELS HABITANTS DEL TERRITORI

PROGRAMA POLÍTIC

L’ordenació urbanística i territorial són eines fonamentals per al desenvolupament d’un municipi. En bona part, defineixen el model de poble, que, de forma directa, condiciona la qualitat de vida de les seves veïnes i la relació que tenen amb l’entorn. Sovint som testimonis de la pèrdua d’identitat i de cohesió social que causa el model de desenvolupament imperant al territori. El model actual se subordina al capital, entén el sòl com un bé del què treure el màxim rendiment econòmic i promou unes dinàmiques de transformació territorial fonamentades en la lògica del consumisme i la individualitat, sobretot pel que fa a les alternatives de mobilitat, amb infraestructures que fragmenten el territori i que acaben consolidant-se com a barreres.

El cas de la Garriga no és diferent. Fins ara, contra l’interès comú de les veïnes, al nostre poble hi ha predominat un model de creixement basat en els interessos privats, els criteris especulatius i la construcció en extensió, que ha destruït o arriscat l’important patrimoni natural i que ha provocat forts impactes en l’entorn i en el medi ambient. A nivell urbà, la presència del vehicle privat al municipi és molt important, i sovint s’ha prioritzat l’espai destinat al cotxe en detriment de l’espai destinat als vianants.

Davant d’aquesta situació complexa, proposem transformar el model de desenvolupament urbà i territorial, fent que situï les veïnes al centre i aposti per la sostenibilitat ambiental, social i econòmica. El paisatge, com a mitjà d’expressió de la cultura local, ha de poder respondre a les necessitats reals de la població en equilibri amb l’entorn, preservant els elements que ens identifiquen, com el patrimoni i la memòria. La bona gestió dels recursos naturals i dels residus i els impactes que generem també és una qüestió indissociable d’aquesta cerca per un canvi sociocultural compartit.

MODEL DE POBLE, TERRITORI I PATRIMONI

Davant l’oportunitat actual que presenta la futura redacció del nou POUM, la CUP treballarà per un canvi de model basat en l’equilibri territorial i urbà i en la cohesió social. Amb l’objectiu de situar en un primer pla les necessitats col·lectives i la conservació de l’entorn, apostem per un urbanisme fonamentat en criteris de sostenibilitat social, ambiental i econòmica, que incorpori els mecanismes de participació ciutadana perquè les veïnes puguin implicar-se en la construcció d’un poble viu, actiu i sostenible.

  • Participarem activament de la redacció del nou POUM per garantir un creixement compacte del municipi que protegeixi els espais naturals, que prioritzi les accions de construcció dins el nucli urbà consolidat, que incorpori la perspectiva de gènere i que millori les condicions de mobilitat i accessibilitat amb noves propostes.

  • Garantirem que l’actualització del Pla Urbanístic Municipal respongui a criteris d’interès general i col·lectiu.

  • Crearem espais de participació que possibilitin la implicació ciutadana en el planejament urbanístic i territorial, tal com prescriu la normativa.

  • Salvaguardarem els espais naturals contra nous processos de construcció i especulació, tot impedint la creació i/o el desenvolupament de nous sectors urbanístics a mitjà termini.

  • Recuperarem les propostes de l’Agenda 21 relacionades amb el disseny i els usos urbanístics.

  • Crearem, juntament amb els municipis limítrofs, un Pla Especial per al Riu Congost, amb criteris de protecció i millora ecològica.

  • Definirem una proposta d'itineraris escolars segurs i accessibles pel conjunt d'equipaments.

  • Potenciarem i protegirem els espais i les activitats agràries al municipi. Desenvoluparem les accions previstes al pla estratègic del projecte “Arrela’t”, que proposa uns nous models de poble, de consum, de producció i de gestió arrelats al territori.

  • Crearem espais específics de participació ciutadana, per repensar la Garriga des d’una perspectiva feminista, incorporant les propostes que se’n derivin, a la redacció del nou Pla Urbanístic Municipal.

  • Treballarem per redactar un Pla Director Urbanístic que defineixi tant uns criteris de coherència territorial com un planejament urbà coordinat i connectat amb els municipis de l’entorn i les zones properes

  • Desenvoluparem un passeig fluvial continu al llarg del municipi que recuperi el riu Congost i l’integri al nucli urbà i al Parc Fluvial del Besòs. Procurarem que sigui un espai de gran valor social i natural.

  • Connectarem la Garriga amb els municipis limítrofs mitjançant aquest passeig sense generar discontinuïtat, de Tagamanent a Barcelona sense baixar de la bici.

  • Donarem continuïtat a la reconversió del centre de la Garriga en zona de vianants, ampliant la superfície i estudiant la conversió de zones de vianants en d'altres barris.

  • Adequarem els carrers i les voreres de la Garriga, fent-los accessibles segons els criteris normatius d'accessibilitat actuals.

  • Revisarem tots els parcs infantils per garantir que siguin adaptats a infants i adolescents de totes les edats, fent especial èmfasi a la franja 0-3 anys que ha quedat oblidada en la recent remodelació dels espais de joc infantil.

  • Treballarem en favor de l’ús públic de les aigües termals de la Garriga. Volem promocionar i fer accessible a tothom un bé d’interès cultural i turístic, un recurs natural que és patrimoni de tothom.

  • Farem complir el nou Pla Especial de Protecció de Patrimoni per tal de mantenir la idiosincràsia del paisatge urbà i la història de la Garriga, així com els edificis d’interès cultural i social. Seguirem promovent el seu coneixement com a mitjà de transmissió de valors i en difondrem els criteris de catalogació. Treballarem també amb criteris d’integració estètica.

  • Vetllarem per la creació de l’ordenança de l’arbrat viari que ha de protegir i posar en valor l’arbrat i els jardins públics que són patrimoni del poble.

  • Vetllarem perquè la difusió d’aquest patrimoni inclogui la prespectiva de gènere i de classe, sovint oblidades.

MEDI AMBIENT I ECOLOGIA

L’entorn natural i agrícola del nostre poble és de gran interès. Part del terme municipal és Reserva de la Biosfera i tenim un mosaic agroforestal de qualitat. Creiem que cal preservar aquests actius naturals del nostre municipi per garantir la qualitat de vida de les nostres veïnes. Per això ens comprometem a treballar per fer de la Garriga un poble sostenible ambientalment i respectuós amb el medi ambient, que protegeixi les àrees d’interès natural, paisatgístic i agrícola, i que aposti per l’ús de les energies renovables i per la preservació dels recursos naturals.

  • Preservarem i millorarem l’entorn i el patrimoni natural de la Garriga i rodalies, dotant els espais periurbans de recursos que garanteixin la seva conservació i que siguin compatibles amb d’altres usos i activitats econòmiques. Posarem en valor els serveis ecosistèmics d’aquestes àrees.

  • Protegirem la zona rural de Ca l’Espargaró per mantenir-la com a espai natural. La intervenció urbanística i l’explotació hotelera de la zona, que ignoren el medi ambient, suposen una agressió a l’ecosistema i al model rural de la zona.

  • Impedirem la construcció de grans infraestructures que puguin destruir o malmetre el territori. Ens oposem a projectes com el Quart Cinturó o l’explotació del territori a la zona del Circuit de Catalunya.

  • Implementarem i millorarem el PAES (Pla d’Acció per l’Energia Sostenible) afegint-hi la C de clima. Hem de preveure els efectes que pugui tenir el canvi climàtic sobre el nostre territori.

  • Millorarem l’eficiència energètica en equipaments municipals.

  • Treballarem per una major producció d’energia renovable municipal.

  • Crearem ajudes per a la rehabilitació domèstica a energies més netes. Podrien complementar les que ja ofereixen altres administracions.

  • Gestionarem l’energia sostenible de manera pública i mancomunada.

  • Redactarem un pla especial urbanístic per al riu Congost, per tal que la gestió i la integració del riu als pobles sigui mancomunada amb el territori.

  • Avançarem cap a un model de sobirania alimentària, promovent més horta pública, l’agricultura ecològica i el menjar de quilòmetre zero, i atenent les demandes socials.

  • Promourem el respecte i el coneixement sobre el medi, l’impacte en la població i la seva importància. Potenciarem activitats culturals i esportives a l’entorn natural del municipi amb l’objectiu de donar-lo a conèixer i revaloritzar-lo.

  • Crearem fulletons informatius amb diverses rutes d’interès turístic com el PR-33, de manera mancomunada amb els municipis propers i amb la col·laboració de les entitats excursionistes.

  • Promourem que els menús escolars incloguin productes de proximitat, produïts amb responsabilitat social i de forma respectuosa amb el medi. Ho promourem, també, a les entitats locals pel que fa als àpats dels esdeveniments públics.

  • Preservarem i millorarem el corredor ecològic entre el Montseny i els Cingles del Bertí a la zona de Gallicant.

  • Promourem l’energia fotovoltaica tot dotant, progressivament, els edificis de la Garriga de sistemes basats en energies alternatives, com la solar, i aplicant als edificis de nova construcció normatives com el codi tècnic de l’edificació o el decret d’ecoeficiència.

  • Promourem la instal·lació d’un enllumenat públic més eficient energèticament i que es proveeixi de tecnologia LED i fotovoltaica. Estudiarem la possibilitat d’instal·lar, on sigui viable, lluminària amb detectors de presència per disminuir la sensació d'inseguretat a la nit.

RESIDUS

La responsabilitat del reciclatge sovint recau en les usuàries. Creiem que per a una major eficàcia i per compromís social, la responsabilitat ha de ser compartida amb l’administració, que ha de facilitar alhora el procés de reciclatge i espais per pràctiques alternatives com l’intercanvi, la reparació o la reutilització. En aquest sentit, apostem per l’estratègia de residu zero com a alternativa al model centrat en la proliferació d’abocadors i en la recollida selectiva vigent, d’eficàcia dubtosa.

  • Estudiarem la viabilitat de crear una empresa pública de gestió de residus, encarregada de conscienciar sobre el reciclatge, de fer efectiva l’estratègia de residu zero i de lluitar contra l’abocament de residus sanitaris d’un sol ús al vàter.

  • Implantarem gradualment la recollida porta a porta, que té un cost equiparable al model de contenidors i, en canvi, és més eficaç quant a recuperació de material per a reciclar, ocupa menys espai de carrer i genera més llocs de treball.

  • Treballarem per la construcció d’una planta de compostatge mecanitzada mancomunada.

  • Promourem un servei per a la reutilització i reparació de béns mobles. Crearem un espai per a l’intercanvi de mobles i electrodomèstics de segona mà on també es formi en la reparació de petits electrodomèstics.

  • Aplicarem una fiscalitat que incentivi la reducció de residus. Aplicarem taxes de pagament per generació, de manera que el residu barrejat tingui major cost que el destriat.

  • Treballarem per ambientalitzar les festes, les fires i d’altres esdeveniments, tot col·laborant amb les entitats per introduir plats i gots retornables o biodegradables, assolir la desaparició de les canyetes i coberts de plàstic i promoure l’ús de barrils i contenidors més grossos en comptes de llaunes de begudes.

MOBILITAT I ACCESSIBILITAT

La presència d’infants als carrers és un indicador de la qualitat urbana d’un poble. Poder anar a peu a l’escola o a les activitats extraescolars, o jugar sense por dels cotxes, fan que el poble sigui amable per a tothom. Apostem per una mobilitat sostenible, respectuosa amb les persones, especialment les més vulnerables, però també amb l’entorn. Volem capgirar el model de mobilitat que ha donat prioritat a l’ús del vehicle privat en detriment de la mobilitat a peu o en bicicleta. La nostra proposta, doncs, es basa en polítiques orientades a afavorir una mobilitat sostenible, universal, que sigui factor d’igualtat, i que tingui la seguretat com un dels seus principis bàsics.

  • Crearem un Pla de Mobilitat respectuós amb el medi ambient i orientat a l’estalvi energètic, que redueixi al municipi tant les emissions de gasos contaminants i de partícules com l'espai destinat al cotxe al centre del poble.

  • Fomentarem els desplaçaments a peu a l’interior del poble, aprofitant que l’extensió de la Garriga així ho permet.

  • Fomentarem també els desplaçaments a peu i amb bicicleta a municipis veïns com l'Ametlla del Vallès, generant les continuïtats pertinents als camins i itineraris.

  • Alliberarem el centre del poble de la presència de vehicles rodats creant aparcaments gratuïts a l'àrea periurbana, ben connectats amb el centre.

  • Convertirem els carrers de prioritat invertida en carrers per vianants. Ampliarem l'àrea de plataforma única sense aparcament en altres carrers del centre del poble com ara Sant Francesc o Can Xic Corder.

  • Repensarem el Carrer dels Banys per solucionar el conflicte de convivència actual causat pel trànsit i l'aparcament indegut.

  • Repensarem el model de mobilitat al Passeig i el convertirem en un espai més adaptat als vianants i les bicicletes, restringint-hi el trànsit rodat només als residents.

  • Millorarem la seguretat en l'accés als centres escolars:

  • Restringirem l’ús de vehicles rodats i fomentarem els mitjans alternatius, amb itineraris escolars senyalitzats, segurs i accessibles.

  • Crearem una comissió de mobilitat interescolar perquè les famílies dels centres, a través de les AFA i AMPA, participin del disseny de segures que garanteixin una mobilitat segura i sostenible.

  • Farem més accessibles les vies urbanes mitjançant plataformes elevades a les cruïlles o la renovació de senyals de trànsit, entre d'altres. Dissenyarem un Pla de Millora de l'Accessibilitat per detectar els punts més conflictius i donar-hi resposta de forma unificada.

  • Incentivarem l’ús de la bicicleta a fi de reduir els nivells de contaminació i fer més saludables els hàbits de vida.

  • Actualitzarem el carril bici amb senyalitzacions especials, campanyes de conscienciació i habilitació d’aparcaments on calguin. Connectarem les zones de la Garriga entre elles i amb els pobles veïns de forma segura.

  • Millorarem i ampliarem els aparcaments per a bicicletes. Estudiarem la instal·lació d’espais segurs per a poder-hi deixar la bicicleta i que així en fomentin l’ús.

  • Promourem els desplaçaments en transport públic i la reducció de l’ús del vehicle privat.

  • Valorarem fer més assequible el servei d’autobús interurbà, a fi de descongestionar el centre, estalviar econòmicament, vetllar pel medi i facilitar la mobilitat de les persones amb dificultat de moviment o sense vehicle privat.

  • Millorarem el sistema de recollida d'aigües pluvials per evitar que s'embussin embornals i canyeries.

  • Farem les gestions necessàries per revertir el dèficit històric de la línia R3 a fi d’obtenir un servei de ferrocarril de qualitat.

  • Promourem la cooperació entre municipis de la línia R3 per fer pressió a les administracions i organismes supramunicipals, a fi de superar els dèficits històrics d’aquesta línia.

  • Vetllarem per la millora dels accessos a l’estació de tren (accessibilitat universal, aparcaments per vehicles de persones amb mobilitat reduïda, aparcament per a bicicletes...).

  • Exigirem a ADIF el bon funcionament i manteniment de l'estació de tren (passos segurs, màquines validadores de tiquets, informació i megafonia) per garantir la seguretat, accessibilitat i el servei adequat de l'estació.

  • Vetllarem pel desdoblament i la inversió en la línia R3 de Rodalies.

  • Donarem suport a les mobilitzacions socials en favor d’un transport públic de qualitat.

  • Vetllarem per una correcta solució als passos de nivell actuals.

10.png
bottom of page